Karoo

De Karoo of Karroo, vroeger Karru (Khoisan voor 'halfwoestijn') genoemd, is een landstreek in Zuid-Afrika die het grootste deel van de Noordelijke Kaap-provincie beslaat.
Het gebied is een halfwoestijn die vrijwel geheel boomloos is. Het gebied is sterk Afrikaanstalig en wordt gebruikt voor extensieve veeteelt. De wegen in de Karoo zijn vaak onverhard, maar omdat het weinig regent en er weinig verkeer is, zijn ze uitstekend te berijden. Er is een aantal streken, onder andere de Hantam. De Oranjerivier stroomt door het noorden van de Karoo naar de Atlantische Oceaan. In het dal van de Oranje is door bevloeiing landbouw mogelijk, veelal wijnbouw.
De Karoo Supergroup, in het Karoobekken, staat bekend om zijn vindplaatsen van fossielen.

Het deel van Zuid-Afrika wat omschreven wordt als 'Karoo' neemt een groot deel van het land in beslag. De Karoo is onder te verdelen in 2 eco-regio's: de Succulent Karoo in het westen dat voor een deel langs de kust van de Atlantische Oceaan loopt en de Nama-Karoo wat het deel in het binnenland vormt. De Nama Karoo wordt weer onderverdeeld in de Groot Karoo in het noorden en de Klein Karoo in het zuiden in de West Kaap provincie. De Klein Karoo of Little Karoo is geografisch gezien een lange vallei die in het noorden wordt begrenst door de Swartberg Mountains en in het zuiden door de Langeberg en Outiniqua Mountains. De exacte grenzen van het gebied staan nergens omschreven maar de meeste mensen gaan uit van het gebied rond Barrydale als westelijke grens en Uniondale als grens in het oosten. De Karoo is een half-woestijn waar dus weinig regen valt, toch is de grond erg vruchtbaar en met slechts een beetje regenwater komen er prachtige bloemen op. Er komt met name lage vegetatie voor zoals fynbos, vetplanten, aloës, prachtige protea's en ook dwerg-baobabs.
De 'hoofdplaats' van de Klein Karoo is Oudtshoorn dat bekend staat om de Cango Caves, struisvogelboerderijen en de Swartbergpas. Andere plaatsen in het gebied zijn Ladismith, Calitzdorp en De Rust. De spoorlijn tussen Kaapstad en Johannesburg loopt door dit gebied en voert onder andere langs het historische dorpje Matjiesfontein.
Ondanks dat deze regio droger is dan meeste andere wijnproducerende streken, worden hier heerlijke wijnen maar ook port, brandy en muskadel geproduceerd. De Klein Karoo Wijnroute is één van de meest diverse wijnregio's in Zuid-Afrika en loopt langs de bekende en wonderschone Route 62 van Montagu in het westen tot Langkloof in het oosten.


Wie in dit gebied reist kan een bezoek brengen aan het Anysberg Nature Reserve. Het 44.515 hectare tellende natuurreservaat ligt tussen Ladismith, Laingsburg, Touwsrivier en Montagu op zo'n 4 uren rijden vanaf Kaapstad. U vindt hier het typische 'Klein Karoo veld', fynbos-vegetatie, vetplanten en op de wat hoger gelegen delen prachtige protea's. Hikers en mountainbikers kunnen zich lekker uitleven in dit gebied en vogelaars kunnen hun ogen open houden om zoveel mogelijk van de 180 vogelsoorten die hier leven te zien. Een tweedaagse paardrijtocht voert door het gebied en er zijn plekken waar rotstekeningen van de bosjesmannen te vinden zijn. In de bergen leven luipaarden, jakhalsen en caracals, maar deze schuwe dieren worden bijna nooit gezien. In het reservaat leven onder andere nog steenbokken, duikers, gemsbokken, hartebeesten, schildpadden, slangen en hagedissen.

Kleine Karoo

The Karoo is een eindeloos, droog gebied dat zich uitstrekt van de binnenlanden van Eastern Cape naar de Indische Oceaan en neemt bijna eenderde van Zuid-Afrika in. Het is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. De inheemse bevolking, de Khonia, noemden deze streek the Karoo, oftwel ‘het land van de grote dorst’.

De Hollandse kolonisten vonden het in eerste instantie niet zo'n prettig gebied. Pas in 1795 omvatte de Kaapkolonie de hele Karoo.

Kleine en Grote Karoo

The Karoo wordt verdeeld in de Kleine Karoo en de Grote Karoo. De Kleine Karoo ligt meer naar het westen tussen de Swartberge en de Langeberg- en Outeniqua-ketens. Dit gebied is wat groener dan de Grote Karoo dat meer naar het noorden ligt en waar minder regen valt. In september regent het meer in de Grote Karoo en veranderen valleien in grote bloemenzeeën. 
In The Karoo bevinden zich verschillende mooie natuurreservaten. The Karoo Nature Reserve is een gebied waar de typische Karoo-landschappen samenkomen en waar veel vogelsoorten, bergzebra’s. hartebeesten, koedoes en blesbokken leven.

Veel variatie

The Karoo National Park is enorm groot en omvatten onder andere de ruige Nuweveld Mountains. Hier kun je veel soorten dieren spotten en mooie wandelingen maken. Mountain Zebra National Park is ook zeker een aanrader.
Er liggen enkele leuke plaatsjes in de Karoo met een typische Karoo-architectuur met zandstenen boerenhuizen met brede veranda's.
De temperaturen liggen in december en januari erg hoog, het kan zo'n 45°C worden, terwijl het juni en juli kan vriezen en sneeuwen.

Oudtshoorn dankt zijn roem aan de struisvogels die hier volop gekweekt worden op de talrijke ‘ostrich farms’. Het stadje heeft echter nog meer in petto: de grotten van de Cango Caves in de uitlopers van de Groot-Swartberge zijn een populaire trekpleister en Oudsthoorn is ook een prima startplaats voor een kennismaking met de Kleine Karoo.
De Kleine Karoo is de voorbode van het uitgestrekte, dorre binnenland van de meer noordelijk gelegen Grote Karoo.
Bergmassieven die zich van oost naar west uitstrekken, lieflijke valleien en riviertjes en uitgestrekte vlaktes bepalen het landschap. Het regent er niet vaak maar de riviertjes die vanuit de bergen naar beneden stromen zorgen voor voldoende water om aan landbouw en olijventeelt te doen. Het zijn echter vooral de schapenboeren die de regio beheren. In dorpjes en stadjes zoals Calitzdorp, De Rust, De Hoop en Avontuur kan men de sfeer opsnuiven van de Karoo opsnuiven.

terug inhoud